Avalaks formand Hans Peter Mønsted, estimerer at halvdelen af grønlandske studerende bliver i Danmark efter endt uddannelse. Han peger på udfordringer med infrastruktur og politisk ustabilitet som afgørende faktorer.

”Hvis den eneste tilknytning, man har, er barndomsminder, så er det ikke sikkert, at det trækker ligeså meget som erhvervserfaringer eller andre relationer, man har opbygget”, siger Hans Peter Mønsted til Sermitsiaq.AG. Derudover forklarer han, at man i Danmark er gode til at rekruttere studerende, mens de er under uddannelse, ”Hvis man skabte et attraktivt arbejdsmiljø for nyuddannede og en bedre forbindelse mellem de studerende og arbejdsmarkedet i Grønland, ville det kunne få flere til at flytte tilbage”, siger Hans Peter.

Derudover er politisk ustabilitet et område som også præger valget om at blive i Danmark eller tage tilbage til Grønland. ”Når man har været i Danmark i flere år, så har man også en vis danskhed i sig. Man har taget en uddannelse på dansk og har et stort netværk i Danmark. Når man så ser den passive aggression mod Danmark, der blandt andet er i forfatningskommissionens arbejde, så kan man godt blive urolig for, hvordan man vil blive modtaget, når man vender hjem”, udtaler Hans Peter til Sermitsiaq.AG.

Læs hele artiklen på Sermitsiaq.AGs hjemmeside.