Grønlandske Dage i Aalborg blev afviklet i dagene torsdag til lørdag d. 24. – 26. august 2017.

Hvert andet år arrangerer Aalborg Kommune og Kommuneqarfik Sermersooq sammen ’Grønlandske Dage i Aalborg’ eller’ Aalborg Dage i Nuuk’. Aktiviteterne og fejringen udspringer af venskabsbysaftalen mellem Aalborg og Nuuk. I år var Aalborg vært, hvor dagene var delt i tre spor: politik, erhverv og kultur.
I år blev der oplevet enormt stor opbakning til alle aktiviteterne, hvilket har en stor effekt og kan mærkes på de samarbejder, der kører hele året rundt.

Det politiske program
Det politiske program bød på en tæt pakket dag, som begyndte med morgenmad og velkomst af borgmester Thomas Kastrup-Larsen på rådhuset i Aalborg centrum. Det politiske program blev gennemført med Udvalg for Økonomi og Erhverv fra Kommuneqarfik Sermersooq med borgmester Asii Chemnitz Narup i spidsen samt embedsmænd.

Efterfølgende efter morgenmaden var Thomas Kastrup-Larsen guide på en bustur rundt Aalborg by, sammen med rådmand for Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen Mai-Britt Iversen. På turen fik delegationen indblik i Aalborgs stigende indbyggertal, samt inspiration til byudviklingsprojektet i Nuuk; ”Siorarsiorfik – Nuuk City Development”. Læs mere om de specifikke by dele delegationen var forbi på turen her.

Under det politiske program ved Grønlandske Dage i Aalborg, var der blandt andet også at gøre status på venskabsbysamarbejdet mellem de to kommuner. Det er to år siden underskrev Asii Chemnitz Narup, borgmester i Kommuneqarfik Sermersooq, og Thomas Kastrup-Larsen, borgmester i Aalborg Kommune, venskabsbyaftale mellem de kommuner. Læs de to borgmestres udtalelser om samarbejdet her.

Torsdagens program havde yderligere fokus på muligheder for at skabe kontakter og finansiering til innovative projekter via EU-midler. For knap et år siden meldte Kommuneqarfik Sermersooq sig ind i Norddanmarks EU-kontor, hvorfor det var et relevant emne at tage op under dagene i Aalborg i form af et oplæg holdt af direktør Benjamin Holst fra Norddanmarks EU-kontor et oplæg for delegationen fra Kommuneqarfik Sermersooq.

Det erhvervsrettede program
Fredag blev der afviklet erhvervsseminar med fokus på venskabsbysamarbejdet mellem de to byer. Helt konkret var det følgende emner dagen havde fokus på:
1. Vækst i storbyer
2. Partnerskaber, klynger, netværk og samarbejdsmodeller
3. Forsknings- og innovationshub.

Aalborg Zoo’s konferencer lokaler dannede rammerne for dagens erhvervsseminariet, hvor der i løbet af dagen blev holdt oplæg i forbindelse med de tre emner samt workshops, hvor de deltagende kunne komme med inputs til hvordan emnerne kunne blive udviklet yderligere for at skabe vækst, udvikling og beskæftigelse i begge kommuner.

I løbet af dagen blev var der livlige diskussioner, og der blev givet mange konkrete inputs. Efterfølgende vil arrangørerne af Grønlandske Dage samle op på de tre emners workshops, og som kan lægge til grund for nye og effektiviserede samarbejder på tværs.

Det kulturelle program
Under Grønlandske Dage stod lørdag d. 26 august i kulturens tegn. Der var stor opbakning og enormt fremmøde på dagen, hvor venskabsbysamarbejdet blev fejret sammen med borgerne med gratis aktiviteter for alle. Dagen bød på flere forskellige aktiviteter i et tredelt program. Musikkens Hus i Aalborg dannede rammerne for alle aktiviteterne på dagen.

Programmet begyndte kl. 14:00 med opvisning af Inuit Games med udøvere fra Kofoeds Skole ude foran Musikkens Hus. Efter Inuit Games var der opvisning af Unicykelklubben LUCK Aalborg indenfor, som bestod af 3 piger mellem 11 og 14 år, hvor den ene er nykåret europamester i “freestyle” på unicykel.

Efterfølgende blev publikum blæst os bagover af den grønlandsk-nordjyske duo ’PM’ Poul Peter Lorentzen og Mikkel Beier Gregersen, som opførte en mini-koncert, hvor de også for første gang offentligt opførte deres sand “Find Home” og flere andre sange.

Kl. 14:30 var der fernisering, som blev indledt med en tale af Kommuneqarfik Sermersooqs borgmester Asii Chemnitz Narup, som fremhævede det gode samarbejde mellem kommunerne. Ferniseringen var af de 4 kunstværker, som Aka Høegh og Peter Max-Jakobsen havde udarbejdet specielt i et samarbejde til Grønlandske Dage. De to dygtige og erfarne kunstnere har fundet et fællesskab i det kunstneriske sprog, hvor de repræsenterer hver deres land, natur og kultur.

Den sidste del af lørdagens program begyndte Kl. 20:00, og var en storslået venskabskoncert i Musikkens Hus med Aalborg Symfoniorkester og et udpluk af grønlandske musikere.
Under koncerten optrådte, Josef Lund Josefsen, Nina Kreutzmann Jørgensen, Randi Laubek og Frederik Elsner “F” med band.
Til de første tre nævnte musikere havde Aalborg Symfoniorkester genfortolket og komponeret helt nye noder, hvilket gav koncerten et helt specielt præg. Til sidst var sluttede Frederik Elsner “F” og band aftenen af med et brag af en fest, da de optrådte med sange fra deres nye album “Katassinnaanngisaq”.

Du kan læse mere om arrangementerne og se billeder fra de kulturelle aktiviteter på Grønlandske Dages facebookside her.