Den d. 22 juni inviterede Arctic Consensus til oplæg med Mikkel Underlin Østergaard, som er tilknyttet Arctic Consensus i et specialesamarbejde, og som studentermedhjælper. Med udgangspunkt i sit speciale fra Aalborg Universitet fremlagde Mikkel perspektiver og resultater fra hans analyser.

I analyserne var der fokus på at drage erfaringer fra New Zealand og USA’s free association aftaler, hvilke elementer politikkere fra partiet Siumut vil inddrage i en free association aftale og til sidst hvor Danmark ser udfordringer i at indgå i en free association aftale. Overordnet var fokus på økonomi, statsborgerskab og udenrigs- og sikkerhedspolitik. Det blev konkluderet der er gode muligheder for at indgå en free association aftale mellem Danmark og Grønland. Heri ligger dog en kraftig forandring af bloktilskuddet, omfanget af danske sikkerhedsstrategiske interesser i Grønland og bekymringer omkring de følgende ansvarsområder ved uddeling af statsborgerskab og kompetencefordelingen på udenrigsområdet.

Efter oplægget var der lagt op til debat. Det kunne fornemmes at det store fremmøde af deltagere var meget interesserede i emnet, og der blev deraf spurgt ind til uddybende emner omkring, hvordan free association kan have betydning for Grønland. Af debatten blev det blandt andet klarlagt, at free association er muligt med et hvilket som helst land, men at mange parametre spiller ind i forhold til, hvordan aftalen indgås. Her henviste Mikkel til eksempler som New Zeeland og USA, som han havde med i sit oplæg, hvilke netop har free association aftaler, som på mange områder er meget forskellige.

Mødet blev ligeledes streamet online, hvor en stor skære af deltagere fulgte oplægget og den efterfølgende debat.

Du er meget velkomne til at kontakte Mikkel, hvis du skulle have spørgsmål eller andet til emnet. Mikkel kan kontaktes på: muo@arctic-consensus.com