Et 10-tal til at slutte af på, en sølvmedalje, HORESTA’s mesterkniv, og en 3. plads i en konkurrence for bedste film. Alt dette er blot en del af fortællingen om Elisabeth Petersen, der den 23. april afsluttede svendeprøve i Gastronomuddannelsen på TECHCOLLEGE i Aalborg. Arctic Consensus har haft fornøjelsen af at mødes med Elisabeth og høre om hendes uddannelsesforløb.

Elisabeth er vokset op i Qeqertarsuaq, Grønland. Hun har bopæl i Nuuk med sin kæreste, hvor hun efter endt uddannelse i Danmark, nu vender tilbage til. Med i bagagen har Elisabeth mange erfaringer og lige så mange bedrifter. En af disse bedrifter er, at hun har vundet en flot 3. præmie i ’bedste film’, som er en årlig konkurrence der afholdes af Uddannelses- og Forskningsstyrelsen, i regi af PIU-ordningen (Praktik I Udlandet). En ordning som Elisabeth har været en del af gennem hendes uddannelsesforløb, som delvist har foregået i Grønland og i Danmark. En anden bedrift er den sølvmedalje hun har modtaget, for sin fortrinlige præstation gennem hendes uddannelsesforløb.

Og der hersker ingen tvivl om at Elisabeth brænder for faget, når hun bl.a. kan fortælle om hendes fjernundervisning, mens hun var hjemme i Nuuk. For de elever, som er bosat i Danmark, startede fjernundervisningen til normal tid, kl. 08.00. Men når man sidder i Nuuk, som Elisabeth gjorde i en periode, så betyder det at dagen starter kl. 04.00. Og hvor elever kunne hente de nødvendige ressourcer til undervisningen på skolen, så måtte Elisabeth selv handle og anskaffe de nødvendige ressourcer. En ting, som Elisabeth gerne gjorde, fordi hun vidste det var vigtigt for hende. Hjemme i Grønland har hun været i praktik ved Hotel Arctic i Ilulissat, og senere Restaurant Unicorn & Qooqqut Nuan i Nuuk.

Under hendes ophold i Danmark har hun i sin fritid været ansat ved Alimentum, en restaurant i Aalborg der er kendt for at have høje standarder. Et job hun har passet, mens hun også har haft et sideløbende skoleforløb i forbindelse med hendes uddannelse. Elisabeth kunne fortælle, at der er en del, som ikke gennemfører uddannelsen, og springer fra, fordi det er hårdt. Kulturen i restaurationernes køkkener kan virke skræmmende, og at man skal være forberedt på ”tough love” som Elisabeth udtrykker det. På samme tid kunne hun også fortælle, at hun godt forstår at restaurationerne skal ”teste” folk af. Elisabeth har mødt flere elever i Grønland, som desværre falder fra pga. tonen i køkkenet.

Elisabeth er lykkelig over at hun nu har gennemført sin svendeprøve med flotte udmærkelser, og hun har allerede fået en del jobtilbud, som hun nu skal tage stilling til. Elisabeth er færdiguddannet den 31. maj 2021.

Hendes film, som modtog en flot 3. præmie, kan findes via følgende link.

Et stort tillykke til Elisabeth – du er et godt forbillede for så mange elever i både Grønland og Danmark!

Hvis du har interesse i at vide mere om PIU-ordningen i Grønland, Island og Færøerne kan du kontakte international koordinator Kaj Thybo fra TECHCOLLEGE på:

E-mail: ktj@techcollege.dk eller tlf.: +45 2526 6227